duminică, noiembrie 29

Cola, efectele sale nocive!



Bună dimineaţa vă zic la toţi, m-am aşezat în faţa calculatorului nu cu o ceaşcă de cafea ci cu un pahar de cola. Aşa se face că din toate băuturile din lume mie îmi plac cele carbogazoase, iar din cele carbogazoase cel mai mult îmi place cola. Fie că este coca - cola sau pepsi nu refuz niciodată. Dar tot navigând pe web am dat de nişte articole care înfăţişează efectele mai puţin bune, ca să nu spun nocive ale băuturii. Am selectat de prin ele şi vă prezint şi vouă ce efecte neplăcute are băutura în cauză. 

Să presupunem că tocmai am băut un litru de cola, uitaţi ce se întâmplă în primele minute după ce am ingerat licoarea:

  1. În primele 10 minute: Tocmai am introdus în organism echivalentul a 10 linguriţe de zahăr. Nu vă vine să vomitaţi pentru că dulceaţa zahărului este tăiată de acidul fosforic.
  2. 20 minute: nivelul zahărului din sânge creşte brusc cauzând un flux de insulină. Ficatul răspunde la asta transformând o mare cantitate de zahăr găsit în sânge (şi este destul în momentul ăsta) în grăsime.
  3. 40 minute: absorbţia cafeinei este completă. Aceasta duce la dilatarea pupilelor şi creşterea presiunii sanguine.
  4. 45 minute: corpul dumneavoastră creşte nivelul de dopamină stimulând centrii plăcerii din creier (cică aşa ar cam funcţiona şi heroina).
  5. 60 minute: acidul fosforic împiedică absorbţia calciului, magneziului şi zincului . Totodată nivelul mare de zahăr şi îndulcitorii artificiali duc la eliminarea calciului prin urină. Tot acum se face simţit efectul diuretic al cafeinei, adică trebuie să mergeţi la pipi. În momentul ăsta calciul, magneziul şi zincul care se indreptau spre oasele tale, merg la toaletă.

Concluzionând, efectul negativ al băuturii este dat de combinaţia zahăr, cafeină, acid fosforic, substanţe care se găsesc în multe alte sucuri nu numai în cola. Studiile au arătat că un consum mare de astfel de băuturi poate duce la obezitate, diabet, carii, osteoporoză, boli de inimă şi deficienţe nutritive.

Şi acum să vedem ce intrebuinţări mai puţin convenţionale are cola:

  • obiectele cromate pot fi curăţate cu cola;
  • cică şi calcarul se îndepărtează foarte bine;
  • dacă vrem să slăbim un şurub ruginit se aplică cola peste el apoi aşteptăm câteva minute;
  • bornele oxidate de la acumulatorul auto se curăţă deasemenea cu cola, lucru verificat de mine;
  • curăţirea grăsimii de pe haine sau a urmelor de insecte de pe parbriz;
  • prietenii noştri americanii îndepărtează sângele de pe crosabil în urma unui accident rutier cu faimoasa băutură.

Sunt convins că nu este adevărat în totalitate ce se spune mai sus dar chiar şi aşa după ce am scris articolul mi-am propus să micşorez doza de cola.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu