
Legenda vorbeşte despre un om sărac care avea trei fiice. În acele timpuri, pentru ca o fată să fie luată în căsătorie, avea nevoie de o zestre considerabilă, cu cât zestrea era mai mare cu atât şansele să îşi găsească un soţ bun erau mai mari. Sărăcia acestui om îl împingea să îşui vândă fetele ca sclave întrucât lipsa zestrei făcea căsătoria imposibilă.
Se spune că atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Nicolae, care era episcop în acele vremuri, a lăsat noaptea, la uşa casei lor, un săculeţ cu aur. Aşa sa întâmplat şi la a doua fiică. La a treia însă tatăl s-a hotărât ca în noaptea dinaintea nunţii să stea de pază pentru a vedea cine este necunoscutul binefăcător. Atunci l-a văzut pe Sfântul Nicolae cum a urcat pe acoperişul casei şi a aruncat pe horn un săculeţ care a căzut într-o şosetă pusă la uscat. De aici obiceiul aşezării şosetuţelor sau a ghetuţelor în noaptea de Moş Nicolae.
Dar cine a fost Moş Nicolae mai precis?
Sfântul Nicolae s-a născut în Orientul Mijlociu la nord de Bethlehem, a trăit în secolul al IV-lea şi a fost cardinal de Myra (acum aflată pe teritoriul Turciei). El a fost cunoscut pentru credinţa, zelul şi dragostea pentru oameni, în special pentru copii.
Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, iar la moartea ambilor părinţi a moştenit întreaga avere, pe care a folosit-o pentru a-i ajuta pe oamenii nevoiaşi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu