luni, noiembrie 29

Cum să economisim bani !?


Este o întrebare pusă de prea multe ori şi de prea mulţi dintre noi în aceste vremuri de criză! Sunt convins că sunt pe internet şi în reviste sute de articole care ne învaţă cum şi ce dar vreau să îmi încerc şi eu norocul cu articolul meu aşa că dacă nu aveţi ce face şi aţi hotărât să îl citiţi atunci sper să vă fie de folos.

Prima acţiune pe care ar trebui să o luăm atunci când ne propunem să micşorăm cheltuielile sau să strângem ceva bani este să ţinem socoteala. Da, exact, luaţi un carneţel, o agendă, excel-ul etc. şi notaţi toate chetuielile pe care le faceţi. În felul acesta după o lună de notat puteţi spune unde este nevoie să faceţi economie.
Uitaţi ce concluzii am tras eu după ce am notat cheltuielile într-o lună:
1. Benzina - mergeţi mai mult pe jos, nu scoateţi maşina pentru distanţe mici mai ales acum că se răceşte vremea şi va consuma mai mult pe distanţe mici pănă se încălzelşte motorul. Dacă totuşi trebuie să folosiţi maşina alegeţi un stil de condus econom. (O să vorbim despre asta într-un post viitor.)
2. Curentul electric - Nu lăsaţi luminile, televizorul, calculatorul pornite inutil. Mai faceţi o pauză de la computer şi citiţi o carte, ieşiţi afară la o plimbare. Decongelaţi frigiderul ori de câte ori este nevoie. Stratul de gheaţă depozitat pe pereţii frigiderului împiedică răcirea eficientă a alimentelor şi duce la consum de energie crescut.
3. Gaze - Dacă aveţi centrală de apartament pe gaz reduceţi temperatura din cameră cu două grade. Noaptea puteţi să alegeţi o temperatură chiar mai mică, puneţi o plapumă mai groasă sau mai multe pături.
4. Telefonie - Alegeţi un abonament mai ieftin cu mai puţine minute incluse. Nu staţi de bârfă la telefon, spuneţi ce aveţi de spus şi gata. O convorbire în medie nu ar trebui să depăşească 3 - 5 minute. Dacă sunteţi vecini atunci mergeţi şi comunicaţii personal.
4. Distracţii - Ieşiţi mai puţin în oraş, citiţi mai mult. O ieşire în oraş nu înseamnă neaparat cheltuit bani, vă puteţi plimba şi depăna amintiri sau ştiţi voi mai bine ca mine.
5. Fast food - Nu mai cumpăraţi fast food, în pauza de masă fie că sunteţi la servici sau la şcoală luaţi-vă un pacheţel de acasă.
6. Băuturi răcoritoare - Un ceai este cu mult mai bun decât un pahar de cola şi mai ieftin! Nu ştiaţi? Încercaţi!


Şi lista ar putea continua, dar vă las pe voi să veniţi cu alte idei!

Un comentariu: